Het is gezellig druk bij Van Nature Geschikt op deze woensdagmiddag in november. Sinds juni van dit jaar zit Hendrik te Plate met zijn bloemenzaak op een nieuwe locatie. Een frisse winkel op de hoek van de Broekboomstraat en de Molendijk. Een bijzonder verhaal. Wij spraken met Hendrik over zijn ervaringen.

In gesprek met de Centrumcommissie

Hendrik te Plate: “Voor ons was de bereikbaarheid aan de rand van het centrum heel belangrijk. We hadden een pand op het oog net buiten het kernwinkelgebied. Na overleg met de gemeente zijn we toch op zoek gegaan naar een locatie binnen het kernwinkelgebied. Een compact, gezellig en levendig centrum met zo min mogelijk leegstand. Dat is De bedoeling van de gemeente. Via Ruud van Dongen van de centrumcommissie zijn we uiteindelijk terechtgekomen op de huidige plek. Het was heel fijn dat we actief werden geholpen bij onze zoektocht naar een nieuw pand.”

Schoonheid van het pand

“In eerste instantie vond ik het lastig om de schoonheid van dit pand te zien. Maar toen we goed gingen kijken, zag ik de kansen. We konden onder voorwaarden bijvoorbeeld een stuk bij bouwen. Ons voorstel voor een opknapbeurt werd een paar keer afgewezen door de gemeente. De argumenten daarachter waren mij direct duidelijk waren. Het was top dat er uiteindelijk wél met ons mee werd gedacht en het plan er sterker van werd.”

Gevelsubsidie bracht uitkomst

“Een verbouwing hadden we echter niet in onze begroting opgenomen. Daar moesten we dus ook creatief mee omgaan. De gemeente stelde ons voor om in te schrijven op de gevelsubsidie. Bij het opknappen van de gevel vergoedt de gemeente 25% van de kosten met een maximum subsidiebedrag van € 10.000,-. Daar hebben we gebruik van gemaakt. Zo konden we het pand veranderen naar onze wensen.”

Heel blij met het resultaat!

“We zijn heel erg blij met het resultaat. We hebben een mooie, eigentijdse winkel. Dat past perfect bij wat we willen uitstralen. De buitenkant matcht nu met de binnenkant. Het is een geheel. En we zitten op een hoek bij een ingaande route naar het centrum. We liggen meer in het zicht. Zo komen er merkbaar meer klanten spontaan binnen lopen. Mensen gaan toch voor makkelijk. Hier kun je voor de deur parkeren.”

Lichtenvoorde: een echt winkeldorp!

Tot slot vragen we Hendrik nog naar Programma Geef Lichtenvoorde Kleur: “Een mooi initiatief. Ik vind het heel goed dat er meer groen in het centrum komt. Dat heb ik zelf ook meegegeven via de dahlia-kaartenactie. Het centrum oogt steeds gezelliger. Lichtenvoorde heeft veel te bieden voor de inwoners en voor bezoekers. Ook wij horen van veel klanten dat zij enthousiast zijn over Lichtenvoorde als winkeldorp!”

Bijeenkomst over groen in winkelstraten Lichtenvoorde

Op dinsdag 12 december vindt vanaf 19.30 uur een bijeenkomst plaats in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. We gaan dan samen een plan bedenken voor groen in het centrum van Lichtenvoorde. De bijeenkomst vindt plaats vanuit het programma Geef Lichtenvoorde Kleur. U bent van harte welkom om mee te denken!

Geef Lichtenvoorde Kleur

Dit voorjaar stelde de gemeenteraad van Oost Gelre het programma Geef Lichtenvoorde Kleur vast. Met deze visie op Lichtenvoorde werkt de gemeente samen met inwoners en ondernemers aan een mooier, leuker en gezelliger Lichtenvoorde. Heb je zelf een idee om het dorp letterlijk of figuurlijk meer kleur te geven? Dan kun je terecht bij Vincent Lette. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer (0544) 39 34 54 of per e-mail via v.lette@oostgelre.nl.